Help het White Yellow Cross na Irma

 

15 september 2017

 

Bewegwijzering WYCOp Sint Maarten wonen ook mensen met een verstandelijke beperking. Het White Yellow Cross (WYC) is de organisatie die zorg levert aan deze groep op het eiland. Als Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bezoek ik twee keer per jaar het WYC om consulten te doen (“gewoon” op de Jouw Dokter-manier) . Het WYC is een non gouvernementele organisatie op Sint Maarten met verschillende afdelingen. Ik kom bij de cliënten van het Sister Basilica Center (SBC) dat onderdeel is van het WYC. Het SBC bestaat uit een “Residence” waar 20 bewoners wonen, een “Educational Facility” waar dagelijks 45 cliënten komen en een “Guided Living” waar, in Philipsburg, 10 cliënten wonen. Daarnaast worden een aantal ouders, met een verstandelijk gehandicapt kind,  thuis ondersteund.

Naast het SBC bestaat het WYC uit:

IMG_9011 (1)

  • Elderly Care home (21 clients)
  • Nursing Care home (44 clients)
  • Rehabilitation Center (4 clients)
  • Psycho-geriatric daycare (16 clients)
  • Home nursing Care (150 clients)
  • Home Care (15 clients)
  • Maternity Care (20 – 30 yearly)

 

Orkaan Irma heeft ook bij het White Yellow Cross veel impact gehad. Veel mensen weten dat ik regelmatig naar Sint Maarten ga en vroegen aan mij of ze konden helpen. Op 3 november 2017 ga ik weer naar Sint Maarten en kan dus ook zelf een eventuele bijdrage daar persoonlijk afleveren.

Ik heb de directrice van het White Yellow Cross, Bregje Boetekees, gevraagd wat er nu het meest nodig is. Dat is vooral hulp voor haar 170 medewerkers en de ouders van de cliënten. Lees ook het artikel in NRC 15 september 2017 Hoe de hulp er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Op dit moment hebben veel medewerkers geen huis meer maar komen wel elke dag naar het werk, ondanks dat ze in de auto de nacht hebben doorgebracht. Mijn idee is om met praktische zaken de medewerkers en ouders te ondersteunen.

witgelekruisstmaarten

Mocht u een bijdrage willen leveren aan de ondersteuning van het White Yellow Cross na de orkaan dan kunt u een bijdrage storten op rekeningnummer:

NL37BUNQ2206689162 tnv M.P. Vermaak inz WYC

of

via bunq.me/vermaak

 

Ik zorg er persoonlijk voor dat het geld op de juiste plek terecht komt.

Ik zal dat ook op deze pagina laten zien.

 

Meer informatie over het White Yellow Cross op Facebook


UPDATE 28 SEPTEMBER 2017;

Er is ondertussen al iets meer dan €4000,– aan donaties binnen van 57 personen! Wat fantastisch! De KLM vliegt waarschijnlijk weer op 3 november dus ik kan het zelf ook echt gaan brengen. Ondanks het fantastische bedrag dat al binnen is blijft er meer nodig. Schroom dus niet om ook een bijdrage te geven als u dat nog niet gedaan hebt! Ook namens Bregje Boetekees heel veel dank aan de gulle gevers! Wij zullen er voor zorgen dat uw donatie bij de mensen komt die het het hards nodig hebben. Op deze pagina zal ik dat ook laten zien. We zullen trouwens geen geld uitdelen maar wel spullen (die we op Sint Maarten zelf zullen kopen) is de bedoeling.


UPDATE 2 OKTOBER 2017 van Bregje Boetekees;

“Orkaan Irma heeft op 6 september een ravage aangericht op Sint Maarten. Waar de gebouwen van de stichting het goed doorstaan hebben, zijn de werknemers en de thuiswonende cliënten er veel minder goed vanaf gekomen. 60 werknemers hebben schades, waarvan 40 echt alles verloren zijn (huis, inboedel, auto). In de wijkzorg zijn er 45 families ernstig geraakt (wijkzorg cliënten en cliënten van onze dagopvang verstandelijk gehandicapten). Na de eerste noodreparaties door de Marine en Landmacht (dakzeilen over huizen heen spannen om wat droge plekken te creëren), moeten we nu gaan inzetten op herbouw en herstel. Hier is geld voor nodig, waarmee wij als stichting materialen en arbeid kunnen financieren. We gaan geen cash geven aan slachtoffers maar zetten de donaties om in goederen en concrete hulp, precies daar waar dit het hardste nodig is. Zo willen wij onze werknemers en cliënten weer op de been helpen.

We zijn heel erg dankbaar voor de hulp vanuit Nederland en het is hartverwarmend om de reacties van iedereen te lezen en te horen. We zullen de voortgang en de inzet van de donaties goed documenteren en delen zodat een ieder kan zien wat er met de verzamelde gelden bereikt wordt!

Bregje Boetekees, Operations Manager

Stichting Zorgverlening Het Wit Gele Kruis, Sint Maarten”


UPDATE 12 OKTOBER 2017

Er is bijna 6000 euro binnen! Wat fantastisch! Ondertussen heeft Caroline van Oost, de psycholoog van het WYC ook een verzamelpagina gemaakt voor de ondersteuning van het WYC. Kijk hier

Er zijn twee bijzondere donaties die nog binnen gaan komen:

 1. Sylvia Huisman is ook AVG en deed onderzoek naar het Cornelia de Lange syndroom. Ze gaat 3 november promoveren op dit onderzoek en zal aan de aanwezigen geen cadeau’s vragen maar een donatie voor het WYC!
 2. Bij de Odd Fellows in Groningen is een actie gestart om op 11 november (De dag van Sint Maarten en de dag dat Colombus in 1493 Sint Maarten “ontdekte”) een mooi bedrag bij elkaar verzameld te hebben op aan het WYC op Sint Maarten te doneren. De slogan is “Geef de helft van je jas aan het WYC”.

Heel erg dank voor de donaties tot nu toe. Als u nog niet gegeven heeft kan dat natuurlijk nog steeds! Het ziet er naar uit dat ik op vrijdag 3 november inderdaad naar Sint Maarten kan vliegen omdat de KLM dan ook weer naar het eiland vliegt.


UPDATE 31 OKTOBER 2017

We hebben bijna €10.000,– binnen! Heel erg veel dank aan de gulle gevers waarbij 1 speciale vermelding op zijn plaats is; Groep 7 van een basisschool uit Arnhem heeft €380,– bij elkaar gebracht! Wat ontzettend mooi! Ik heb verder geen gegevens van jullie maar misschien is het leuk als ik volgend jaar eens kom vertellen bij jullie in de klas wat er met jullie geld allemaal weer gemaakt is?

 

Hieronder een foto van het huis van een cliënt van het White Yellow Cross. Zoals Bregje Boetekees mij al verzuchte; “Om te huilen, waar begin je met de herbouw???”Huis medewerkster WYC

Nog een goed bericht; De Odd Fellows in Groningen zullen heel 2018 geld blijven inzamelen voor het WYC!

 

Mijn bezoek is wel wat verschoven. Ik vertrek nu met de eerste reguliere vlucht van KLM op zondag 12 november naar Sint Maarten zoals het er nu uitziet.


UPDATE 30 NOVEMBER 2017

Alweer 10 dagen ben ik terug van mijn korte bezoek aan Sint Maarten. Ik heb erg veel schade gezien maar ook gezien dat er al heel veel is opgeruimd. Hier kun je kijken naar een rondje Sint Maarten met een indruk  van hoe het er nu uitziet daar. Ook de Zembla uitzending “Rampspoed in het koninkrijk” is zeker de moeite waard inclusief Caroline van Oost, de GZ-psycholoog van het WYC. 249B5E98-6032-4AF1-96DD-5BAA9E0F528E

Bij het WYC zie je de kracht die de orkaan had ook aan kleine veranderingen…

IMG_6093

Een paar foto’s om een indruk te krijgen van de situatie.

IMG_6101

Boten in de haven van Philipsburg op de kade.IMG_6099

Kapotte daken.

IMG_6233

Lesgeven aan de medewerkers.
IMG_6156

Op bezoek in de sloppenwijken bij een familie. Let op het blauwe plasticIMG_6148

De auto van de broer van een jongen die op de dagbesteding komt. De container is vanaf de andere kant van de weg precies op zijn auto gewaaid. De container stond dus niet op die ernaast!IMG_6221

Bezoek aan het weeshuis van Mama Debby. Ze heeft een ernstig meervoudig kindje in haar armen waar ze ook voor zorgt. Mama Debby woont al bijna 30 jaar in de container achter het huis. Het weeshuis was redelijk onbeschadigd maar ze hadden nog steeds geen elektriciteit.

IMG_6164

Met de auto van de wijkzusters de sloppenwijk in.

IMG_6194

Heel erg trots ben ik dat ik namens heel veel donateurs een slordige 15 duizend euro heb kunnen overhandigen aan Bregje Boetekees. We hebben in elk geval 3 families uitgekozen om mee te helpen met (onder anderen) een nieuw dak.

Als je echt wat tijd hebt kun je nog meekijken naar een rondje Sint Maarten op 16 november 2017


UPDATE 23 DECEMBER 2017

 

Bregje Boetekees en haar Man Paul Boetekees staan vandaag met een groot interview in de NRC

Hierbij ook een aantal foto’s van de daken die nog gemaakt moeten worden. Met dank aan Carlson!

dak_1

dak_2

dak_3

dak_4

dak_5

 

 


UPDATE 22 MAART 2018

Hierbij een persbericht van het White Yellow Cross;

PERSBERICHT WYCCF 20180322

Met de bijdrage die wij verzameld hebben zijn in elk geval de volgende twee huizen gerenoveerd.

Huis 1 na Irma

1_voor

Huis 1 na verbouwing

1_na

Huis 2 na Irma

2_voor

Huis 2 na Verbouwing

2_na


 

Precies 1 jaar na Irma op 6 september 2018 kreeg ik de volgende kaart van Bregje Boetekees de directrice van het White Yellow Cross


IMG_2485 (1)

 

 

 

IMG_9009 (1)

 

witgelekruisstmaarten

 

 

2 thoughts on “Help het White Yellow Cross na Irma

  • Beste Suzanne,

   Dank voor het aanbod. Ik mag echter maar 23 kilo meenemen naar Sint Maarten. Dat gaat dus wat krap worden.

   Met vriendelijke groet,
   Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *